AKTUÁLIS AKCIÓK!

A hegesztés fogalma

A hegesztés munkadarabok egyesítése hővel, nyomással vagy mindkettővel, amelynek  során az anyagok természetének megfelelő (kohéziós) kapcsolat jön létre.

Az egyesítendő részek anyagai között molekuláris kapcsolat létesül. Molekuláris kapcsolatnak nevezzük, az anyag molekuláit szilárd állapotban összetartó igen nagy erőt, az ún. kohéziós erőt.

A hegesztés során azonban, ezt a belső erőt az anyag felmelegítésével legyőzzük, a molekulák elmozdulnak egymáson, az anyag megolvad.  Ezt a megolvadt anyagot nevezzük ömledéknek.

Az egyesítendő munkadarabok molekulái egymásban elvegyülnek.

Az ömledék lehűlése során az összekevert anyag megszilárdul, ismét létrejön az összetartó belső erő. A munkadarabok anyagát alapanyagnak , a leolvasztásra kerülő  hegesztőpálcát, elektródát, huzalt pedig együttesen hozaganyagnak nevezzük. A megolvadt alapanyag és a legtöbb esetben  a beolvasztott hozaganyag együttesen alkotja a hegfürdőt, majd megszilárdulás után a hegesztési varratot, ill. a hegesztett kötést. A hegesztés végezhető hozaganyaggal, vagy anélkül.

 

A hegesztő eljárások csoportosítása

Hegesztési mód (hegesztés folyamata) szerint
–  Ömlesztő (hő bevitel, megolvasztás, hozaganyag v. anélkül)
–  Sajtoló (mech.energia, sajtolás, hő bevitel könnyebb erőszükséglet)

Áramfajták

Egyenáram

Az egyenáram olyan villamos áram, amelynél az áram csak egy irányban, és adott erősséggel folyik.  Az egyenáram hegesztéskor fontos, mivel egyes ívhegesztési eljárások csak egyenárammal végezhetők.

Váltakozó áram

A váltakozó áram olyan villamos áram, amelynél az áram iránya, és nagysága állandóan változik. Az irányváltozás másodpercenként X-szer megy végbe, amit másodpercenként X/2 periódust, vagy X/2 Hertz-et (Hz) jelent. A háztartási ellátás céljára,  majdnem minden esetben egyfázisú, váltakozó áramot használnak. Magyarországon a háztartásokban használatos feszültség  220-230 Volt, frekvenciája 50 Hz.

Háromfázisú váltakozó áram

A háromfázisú váltakozó áram három 50 Hz-es, meghatározott idő eltolódású egyfázisú áram Összekapcsolásából, (együttes működéséből) származtatható. Ezáltal kedvezőbb lesz a teljesítmény átvitel, mivel kisebb keresztmetszetű vezetékek alkalmazhatók. Feszültség 380-400 Volt.

Vízáramkör

A vízáramlás hajtóereje, a szivattyú által létrehozott nyomás. A térfogatáram, a csővezetéken másodpercenként áthaladó vízmennyiség, mely a nyomás növelésével növekszik. A vízáramkörben elhelyezett elzárócsap az áramlás útjában nagy ellenállást jelent, és minden további ellenállás csökkenti az átfolyó vízmennyiséget.

Villamos áramkör

A villamos áramkör hajtóereje, az áramforrás által előállított feszültség (Volt). A villamos áramot, a vezetőben mozgó töltés hordozók (elektronok) alkotják. Az áramerősség (Amper) a vezetőn másodpercenként áthaladó elektronok mennyisége, mely a feszültség növelésével nő. A villamos  áramkörben lévő vezető, érintkezési csatlakozó, vagy pl. villamos ív ellenállást (Ohm) jelent az áram útjában. Az áram körben elhelyezett ellenállások csökkentik az áramerősséget. Például a hegesztőáramkör legnagyobb ellenállása a hegesztőív.

 

A hegesztőáramkör tartozékai

A hegesztővezeték áramforráshoz való csatlakoztatása


Csatlakozó dugó

Kábelsaru, forrasztott, felhasított, rászorított

A hegesztővezeték hosszabbítása (összekötése)

Csatlakozó

Dugó

   Kábelsaru : Szigetelés átlapolt gumihüvellyel, vagy zsugortömlővel

Teljesen szigetelt elektródafogó

A hibás szigetelésű elektródafogót azonnal ki kell cserélni!!

Hegesztő vezetékek

Minél hosszabb a hegesztővezeték > annál nagyobb az ellenállás

Minél kisebb a kábel keresztmetszete > annál nagyobb az ellenállás

A  hegesztővezeték túlterhelésének megakadályozása, és a kis feszültségveszteség érdekében a hegesztővezeték hosszát, és a rézkábel keresztmetszetét meg kell határozni. 200 A feletti áram esetén növekvő feszültségvesztéssel kell számolni.

Ökölszabály: Rézkábel keresztmetszet mm2-ben = max. hosszúság m-ben x állandó

Áramerősség, A-ben

Állandó

200  A-ig

I max

100

200…500 A

2.0

Példa: I max = 150 A

Állandó = 1,5

Hegesztővezeték = 10m

Szükséges kábelkereszmetszet = 15 m2

Figyelem: a hegesztővezeték hossza minden esetben: a munkakábel + testkábel (áram hozzá,- ill. visszavezetés)

Rézkábel keresztmetszet; mm2-ben: 

25    35    50    70    95

Külső átmérő; D mm-ben kb.:

13,0    14,5    17,0    19,5   22,0

Ne maradjon le akcióinkról és újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre.

Ön a feliratkozás gombra kattintva elfogadja hogy cégünk Önnek marketing tartalmú leveleket küldjön. Adatait bizalmasan kezeljük!

 

Marketing Permissions

Ön sikeresen feliratkozott hírlevelünkre!

Pin It on Pinterest

Share This