HATÉKONY HEGESZTÉS ÉS VÁGÁSTECHNIKAI MEGOLDÁSOK

 

AKTUÁLIS AKCIÓK!

AWI hegesztési mód esetén, a hegesztőív a munkadarab, és a wolframelektróda között képződik. A hegesztendő felület, az ív, és az elektróda védelemre szorul a levegő káros hatásával szemben. Ezt a védelmet a hegesztőpisztolyból kiáramló nemesgáz  (Argon) biztosítja. Az AWI (TIG) hegesztés kétféleképpen történhet: hozaganyaggal, vagy anélkül. Amikor hozaganyagot használunk, oda kell figyelnünk arra, hogy az megfelelő, és kompatibilis legyen a hegeszteni kívánt munkadarabbal (acél, rozsdamentes acél, alumínium stb.).

 

Az argon védőgázas ívhegesztés tartozékai

1,hegesztő inverter  2,hegesztő kábelek (test, – és munkakábel) 3,nyomáscsökkentő (reduktor)  4,hegesztő pisztoly  5,argon gázpalack  6,munkadarab  7,hozaganyag

 

AZ AWI (TIG) hegesztés előnyei

  • tiszta és salakmentes
  • a beolvadás tökéletes
  • szabályos, szép  varrat
  • nincs szükség utómunkára ( tisztítás,  salakolás )
  • sok fajta fém hegeszthető vele
  • gyökhegesztéshez is kitűnő
  • vékony lemezek is jól hegeszthetők
  • komolyabb gépeknél pulzálás funkció
  • AC-DC üzemmódban magas olvadáspontú fémoxidos fémek is, kitűnően hegeszthetők vele. (Alumínium stb.)

A pulzált AWI hegesztést előszeretettel használjákvékonyabb lemezek hegesztésénél. A gép a beállított frekvencia számú, és a beállított értéknek megfelelő (vagy automatikus) felső, és alsó értékű áramot produkál.

A felső áram segít teljes keresztmetszetében áthegeszteni a lemezt, míg az alsó beállított értéken pedig hagyunk időt a hűlésre úgy,hogy az ívet továbbra is fent tartjuk, így nem szakad át az anyagunk.

Wolframelektródás pulzált védőgázas hegesztés

tcs = csúcsáram idő

ta  = alsóáram idő

Ics = csúcsáram érték

Ia  = alsóáram érték

 

A varrat pikkelyezettsége pulzálásos hegesztésnél

Az argon védőgázas ívhegesztés helyes polaritás csatlakoztatása

 

Az AWI (TIG) hegesztés során mindig egyenes, tehát negatív polaritással hegesztünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az AWI pisztolyt minden esetben az inverterünk negatív pólusára csatlakoztatjuk.

Ez azért van így, mert a hegesztés folyamán, a képződő hő eloszlás nem egyforma mind a két póluson. A pozitív póluson a hő 70%-a, míg a negatív póluson a hő 30%-a képződik.

Ez azért van így, mert a hegesztés folyamatában, mikor létrejön az elektron emisszió (tehát a különböző töltésű részecskék vándorlása), az elektronok becsapódásának helyén, vagyis a katódon (+ pólus) lesz a magasabb hőmérséklet.

Itt viszont a wolfram elektródánk elégne a magas hőterhelés miatt.

Ez a szabály AC hegesztésnél is így van, hiszen ott a gép szabályozza a elektródánk terhelését a pozitív és negatív póluson. Tehát ilyen esetben is a negatív pólusra csatlakoztatjuk az AWI pisztolyt.

Wolframelektródás argon védőgázas ívhegesztés folyamata

Gázelőfutás / Bázisáram / Áramfelfutás / Hegesztőáram / Áramlefutás / Végáram / Gázutánfutás

A gázelőfutás, gázutánfutás, áramfelfutás és az áramlefutás szerepe az AWI (TIG) hegesztésnél

 

Az AWI (TIG) hegesztés közben, és utána elengedhetetlen a védőgáz használata, de van amikor ajánlott a hegesztés megkezdése előtt is.

A hegesztés megkezdése előtt is megkezdődhet a védőgáz kiáramlása a pisztolyból, ha ez szükséges, és ezzel elérhető, hogy a hegesztés helyén már levegő és más káros anyagtól mentes terület alakuljon ki.

Ezt nevezzük gázelőfutásnak, ami pontosan beállítható.

Még fontosabb a gázutánfutás, ami a hegesztés befejezésekor védi az érzékeny varratunkat a levegő káros hatásától, illetve segít a varrat hűtésében. A hegesztés megkezdésekor, előnyös ha a hegesztőáramunk nem hirtelen képződik, hanem hagyunk időt arra, hogy az áramunk egy alapáramról fusson fel, a hegesztőáramra. Ezt nevezzük áramfelfutásnak.

A hegesztés befejezésekor még nagyon fontos, hogy a hegesztő áramunk ne hirtelen szűnjön meg, hiszen a varrat végén a hirtelen hűlés következtében végkráter alakul ki, ami egy feszültséggyűjtő hely. Itt a kötés szilárdsági tulajdonságai meggyengülnek, és repedések indulhatnak ki. Ezért nagyon fontos funkció az áramlefutás beállítása, ami az ömledékünk lassabb lehűlését biztosítja, így nem alakul ki végkráter.

Két ütemnél a gomb megnyomásakor, az ív begyújtásakor felfut a hegesztőáram a beállított értékre. A gomb elengedésekor pedig lefut az áram a megadott értékre, és a megadott idő alatt.  A gáz még jön a beállított ideig.

 

Az AWI (TIG) hegesztés folyamata

Koppintós gyújtás : Az ív gyújtása, tulajdonképpen gyufa gyújtásos módon történik. Az elektródáról leváló darab benne maradhat a varratban, ezért kerülendő.

Magas frekvenciás gyújtás : Az ív gyújtása a munkadarab érintése nélkül történik . A gomb megnyomásával egy időben megtörténik az ív áthúzása a munkadarabra. Ha az elektróda és a munkadarab között megfelelő a  távolság, kis idő múlva létrejön a hegesztőív.

Liftes gyújtás: A két gyújtás közötti alternatíva. Az elektróda végét ugyan hozzá érintem az anyaghoz, de a rövid zárlat pillanatában, az inverter lecsökkenti az áramot egy nagyon kicsi értékre. Az ív, az elektróda felemelése pillanatában képződik, és az elvételkor az inverter felviszi a hegesztő áramot a beállított értékre.

A liftes és nagyfrekvenciás gyújtásnál is lehetséges a 2T (ütem) vagy a 4T (ütem)-es gyújtás.

Két ütemnél a gomb megnyomásakor, az ív begyújtásakor felfut a hegesztőáram a beállított értékre. A gomb elengedésekor pedig lefut az áram a megadott értékre, és a megadott idő alatt.  A gáz még jön a beállított ideig.

Négy ütemnél a gomb benyomásakor ívet fogunk. A gomb elengedésekor felfut az áram a beállított értékre. Újabb benyomáskor lefut az áram egy bázis áramra a beállított idő alatt, majd elengedéskor kialszik az ív, és a gáz még jön a beállított ideig.

 

Wolframelektródás argon védőgázas ívhegesztés ívgyújtásának változatai

A  hagyományos hegesztő egyenirányítóval történő DC (Egyenáramú) hegesztésnél az egyenirányító a hegesztőív rezgését remegését eredményezi, ez rossz minőségű hegesztési varratot eredményezhet. Ezzel szemben a hegesztő inverter egyenletes stabil ívet biztosít.

Az inverter sokkal magasabb frekvencián dolgozik (50 – 100 KHz).

Az AC négyszögjelű inverterek alumínium, és más könnyűfémek TIG hegesztésére használatosak. Az alumíniumon kialakult oxidréteg olvadáspontja sokkal magasabb, mint a tiszta alumíniumnak, ezért ennek a könnyű hegesztését csak váltóáramú ( AC ) hegesztési mód teszi lehetővé.

AC váltóáramú-hegesztés

A hagyományos hegesztőtrafók ebben az üzemmódban, 50/60 Hz frekvencián dolgoznak.  

Ez a rezgésszám nem garantálja a stabil ív kialakulását. Ezzel ellentétben, az AC inverter 80-200 Hz közötti négyszögjelet hoz létre, így csökkenti a pozitív fél hullámok intervallumát, több erőt és stabilitást adva az ívnek. Ez a plusz/mínusz ciklus, tetszés szerint beállítható és a felhasználó rendelkezik felette aszerint, hogy milyen mély beolvadást szeretne elérni a lehető legtisztább varrat létrehozásához.

AZ AWI (TIG) HEGESZTÉSHEZ SZÜKSÉGES ANYAGOK

Hozaganyag: hegesztőpálca

Segédanyag : argon védőgáz, wolfram elektróda

Hegesztőpálca 1 m-es hosszúságú huzal, melynek összetétele és átmérője az alapanyagtól függ.

Pálca átmérő: d = s/2 + 1 mm, ahol  az  s az anyagvastagság.

Méretek: átmérő: 0.8,  1.0,  1.2,  1.6,  2.0,  2.4,  3.

Wolfram elektróda méretek: (mm)

 átmérő: 0.25,  0.5,  1.0,  1.6,  2.4,  3.2,  4.0,  4.8, 6.4

 hossza: 50, 75, 175

A három leggyakoribb wolfram elektróda

 

ELEKTRÓDA SZÍN FELHASZNÁLÁS
W+Cérium-oxid Szürke Univerzális
Tiszta Wolfram Zöld Al, és könnyű fémek, ötvözetek
W+Tórium-oxid Piros Acél,rozsdamentes acél, réz

AWI (TIG) hegesztőpisztolyok

Nyomógombos TIG pisztoly

Léghűtéses ( 200 A )

Nyomógombos TIG pisztoly

Vízhűtéses ( 250 A )

Azokhoz a típusokhoz használjuk, ahol a gépen keresztül jön a gáz, tehát a gomb megnyomásakor nyit a gépben lévő gázszelep, és ekkor indul a gázfutás. 200 A feletti hegesztőáramnál ajánlatos vízhűtéses pisztolyt használni.

Gázelzárós TIG pisztoly

Léghűtéses ( 200 A )

Gázelzárós TIG pisztoly

Vízhűtéses ( 250 A )

Ezt az AWI pisztolyt akkor alkalmazzuk, ha egyszerűbb

inverterrel dolgozunk . Ilyenkor  koppintós, vagy liftes gyújtást használunk. Ívgyújtás előtt a nyomáscsökkentőre közvetlenül rácsatlakoztatott pisztolyon megnyitjuk a szelepet, majd a hegesztés befejezésekor elzárjuk.

250 A hegesztőáramtól vízhűtőkört kell alkalmazni az AWI pisztoly felmelegedése ellen. Ez esetben a pisztoly megfelelő részeit összekötöm a vízhűtőkör csatlakozójával.

Az AWI pisztoly részei

AWI pisztoly gázlencsés betéttel

További bejegyzések ebben a kategóriában: Hasznos tudnivalók és tippek

Ne maradjon le akcióinkról és újdonságainkról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre.

Ön a feliratkozás gombra kattintva elfogadja hogy cégünk Önnek marketing tartalmú leveleket küldjön. Adatait bizalmasan kezeljük!

 

Marketing Permissions

Ön sikeresen feliratkozott hírlevelünkre!

Pin It on Pinterest

Share This